Ramazan Bayramına Özel 18% İndirim......! & Detaylı Bilgi Alabilirsiniz...

WordPress ve Seo WordPress Hızlandırma

Herkes yaşadığı çağa ayak uydurmak ve gelişen, yenilenen teknolojileri kendisini ya da işletmesine eklemek ister. Günümüzde aradığımız her şeyin elimizin altında olmasını bekleriz. Bunun en iyi örneği merak ettiğimiz bir olayı hemen arama motorları yardımı ile o an ki merakımızı gidermektir. Tam bu sırada devreye SEO (Search Engine Optimization) girer.

SEO (Search Engine Optimization) Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Yani özetle web sitemizin Google ve benzeri arama motorlarında olabilecek en üst sıralarda gösterilmesini sağlayan optimizasyondur. SEO çalışmalarının mantığı web sitesine daha fazla kullanıcı çekmektir. Ayrıca web sitenin daha kaliteli gözükmesini sağlar. SEO, site içi SEO ve siti dışı SEO olmak üzere ikiye ayrılır. Yapılan çalışmalara iki tarafında çok faydası vardır ve ikisi bir arada yürütülmelidir. Yani arama motorlarında en üstlerde görülmek için site dışı SEO çok gereklidir ama bu site içi SEO gereksiz anlamına gelmez. Daha verimli ve daha iyi sonuç almak için ikisinin de aynı anda yürütülmesi gerekir.

Site içi SEO web sitenin arama motorlarındaki yerini belirler. Sayfa içi SEO ile web sitenizin görünürlüğünü arttırabilirsiniz. Sayfa içi SEO da bazı teknikler kullanılır. Bunlar: başlık, resim, tasarım, grafik, metin, alt metin, etiketler, site hızı, anahtar kelimeler ve mobil uyumluluğa kadar yapılan tüm çalışmaları içinde barındırır. Sayfa içi SEO tekniklerinde site hızı çok önemlidir. Kullanıcılar sitede içerikler arasından istediklerini ararken vakit geçirdikleri sürenin kısa olmasını isterler. Amazon’un bunun için yaptığı bir açıklamada eğer site hızlarında 1 saniyelik bir yavaşlama oldursa bu yavaşlama onlara yılda 1,6 milyar dolar kaybettireceğini açıklamıştır. Sayfa içi SEO da anahtar kelimeler de çok önemlidir. Kullanıcının doğru zamanda bilgiyi bulmasına sebep olur. Sayfa içi SEO da mobil uyumluluk önemli bir yere sahiptir. Çünkü günümüzde kullanıcıların çoğu interneti mobil cihazlar aracılığı ile kullanır. Bu da web sitelerin mobil cihazlarından daha iyi görüntülendiği ve aranılan bilgiye daha çabuk ulaşıldığından dolayı mobil uyumluluğun önemini gösterir.

Site dışı SEO ise web sitesine dış bağlantı sağlar. Örneğin web sitenizdeki içeriği yazdığınız bir makaleyle desteklemek isterseniz sitenize link vererek bunu yapabilirsiniz. Böylece site dışı bağlantı oluşturarak görüntülenme sağlanır.

Google’ın 2018 Temmuz ayında yaptığı çalışması ile önem kazanan site hızının güçlü hosting yapısı ön plana çıkıyor. Artık kullanıcıların çoğu mobil aracılığıyla web sitelerinde vakit geçirdiği için bu da site hızının ne kadar çok önemli olduğunu anlama zorunluluğu kılıyor. Kullanıcının sayfada rahat ve hızlı dolaşması için öneli diğer faktör WordPress hızlandırma teknikleridir. WordPress her şekil temada siteler oluşturmaya, yayınlamaya ve bunları sürdürmeye yardımcı olan içerik yönetim sistemidir. Yani  internetteki tüm sitelere bir nevi güç verir. Dünya’nın en  çok kullanılan sistemidir. Gümümüzde her 4 sitenin 1’i WordPress alt yapısı kullanılarak oluşturulmuş siteler kullanılıyor. Bu büyük ilgi WordPress ile site hızını arttırmak için çözüm önerisi sunuyor. Site hızını arama motorları da önemsemektedir. Site açılış süresi düşük olan web siteler SEO ayarları ne kadar mükemmel olursa olsun sıralamada en altta gösterilir. Site hızlandırma yapmadan önce sitenin performansına bazı test araçlarıyla kontrol etmek mümkündür. Bunlar: Google Pagespeed, Pingdom WebSite Speed Test gibi ücretsiz araçlardır.

WordPress’in kendisi sadece sağlam SEO deneyimi sağlamaz. WordPress, SEO deneyimi olmayanlar için basit ve erişilebilirdir. WordPress SEO ile kurulan siteyi daha iyi bir hale getirilerek arama motorunda üst sıralarda yer alınabilir. Bunun için aşağıdaki maddelere dikkat etmek gerekir. Bunlar:

Site kurulduğu zaman URL kısmında www olmamasına dikkat edin. SEO için bir avantaj sağlamaz.

Başarılı bir çalışma için tema seçimine dikkat edilmesi gerekir. Kullanılan temadaki gereksiz eklentiler kaldırılmalıdır.

SSL kullanıcı ve tarayıcı arasında olan bağlantıyı şifrelemeyi sağlar. Kullanıcıdan gelen bilgiler de şifrelenir. Örneğin kullanıcı bilgilerinde yer alan kredi kartı bilgileri kötü kişilerin ellerine geçmemesi için bu bilgiler SSL aktif bir şekilde çalışır.

HTTPS ise güvenlik protokolüdür. Bu protokol kullanıcı bilgisayarı ve site arasındaki şifrelemeyi sağlar. Örneğin girdiğiniz bir sitede URL kısmında “güvenli değil” uyarısı görürseniz uyarıyı kaldırmak için HTTPS geçmelisiniz.

Arama motorları site içeriklerini tarayarak dizine ekler. Arama motorunda sitenin daha üst sıralarda görünmesi istenirse site hızı ve anahtar kelimelere dikkat edilmelidir. Bu sayede dizin eklenmesi sağlanır.

Kullanıma uygun olmalıdır. Kolay erişilebilir olmalıdır. Mobil uyumlu olması da gerekir çünkü mobil uyumlu site kullanıcının  siteye daha hızlı ulaşmasına yarar.

WordPress URL yapılandırmada kullanıcıya farklı seçenekler sunar. Varsayılan URL’ler arama motoru için kullanılmaya  uygun değildir.

Site optimizasyonundan önce SEO eklentileri kurulmalıdır. Bu eklentiler SEO işini kolaylaştırır. SEO eklentilerinden bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  1. Yoast SEO
  2. SEOPress
  3. WP Super Cache
  4. WP Touch
  5. Google Keyword Planner

Bu adımlar takip edilerek WordPress yardımı ile SEO’da önemli adımlar atılabilir.

whatsapp-logo
Whatsapp